Tuesday, October 28, 2014

Workout in the park

Hi peeps
Boleh ke tulis yang saya sebenarnya suka exercise
Sebelum saya berkahwin dan jadi guru saya ada
banyak masa lapang disebabkan komitmen yang rendah
Setiap petang lepas kerja saya WAJIB pergi gym
Spend 2 hours at the gym..
Kalau weekend tak kuar dating (huhu) saya akan pergi gym
pagi sekali dan petang sekali. 2x per day!
Boleh dikatakan saya addict dengan exercise dan gym
Sampai bulan puasa pun saya train macam bulan tak puasa
hasilnya jadi sangat skinny


Lepas kahwin, slowly saya tinggalkan sbb rasa seronok sgt kawin puiiii
kahkahkahkahkah
Yela, kalo lapar pukul 2-3pagi pon boleh keluar sama2 dahla
membantai kat restoren mamak jer
Suami saya pun time awal kawin bukan main solehah
masak macam2 untuk saya, Mexican foods la, English breakfast la
haaaa 6 bulan pertama jer ye pastu yang hado
Time tu saya dah start gain weight
Plg worst ketika pregnant saya pigged out habis habisan
Menyesal sangat bila kenang balik sbb saya bagi anak saya
makanan yang tak berkhasiat, dahla jadi gemukss

I lost my luxury time after that,dgn kerja yg sgt demanding
Saya jadi lethargic at the end of the day, all I want was good
sleep, but being a mother..jgn harap! :(

Now I get back my luxury time, even for a year
I want to bring back the fitness mojo so when
I return to Malaysia, I can do home workout etc
Now I can spend many hours at the gym without
worrying to fetch my son, to cook, laundry,
folding clothes, mopping, to do work bla bla bla
I can go once, twice, thrice per day pun takpe
I am really GRATEFUL for this opportunity!

Enough ranting, last weekend saya bersenam
di taman berdekatan dengan rumah

Cuaca sejuk nyaman, buat sprinting pun tak keluar peluh
cuma heartbeat laju
Sweet je saya tengok parents yang jog satu family tolak stroller anak
Ada yang ajar anak berjalan, ada yang bawak anak main skuter


Time saya buat bench step ups ada seekor anjing ni teruja betul
Tetiba berlari ke arah saya, nasib baik pakai collar
Saya cool saja berdiri atas bench, senyum dan cakap kat owner
"he is cute" 
Ekceli saya rimas dan lemas dgn orang yang kalau anjing ada
dia freak out gila, just stay calm dahla..
kalau ko gelabah gedik2 memang la anjing tu nak menyentuh ko
kalau calm dia setakat lalu je sebelah
"Don't let the dog smell your fear" gittewww

Candy!!!

Rindunya kelas kettlebell Bro Azlan
Bukan belajar kettlebell jer tapi primal moves sekali
macam merangkak (bear crawl)
merangkak lah kami area Taman Botani
hahaha sweet momento

I'll go to the gym tomorrow to press those candies!
Cannot wait...

Till next post,
Au Revoir


Monday, October 27, 2014

Notting Hill & Portobello Market

Hi peeps..
Hari ni cerita pasal Notting Hill and Portobello Market
Sangat lovely, banyak je movie yang di shoot kat sini
terpaling famous mesti la Notting Hill, yang Anna Scott
(Julia Roberts) dan Hugh Grant berlakon...
*terngiang lagu 'She'


To get there,you can commute by underground and halt at
Notting Hill Gate Station..naik bas pun boleh tapi taktau number

Hahaaa..kasik cann

Along the streets banyak kedai baju, kasut, beg murah2
Kedai yag GBP5 saja pon hade, kedai vintage pun hade
memang best!





Dari Notting Hill ke Portobello Market cuma perlu jalan kaki
lebih kurang 8-10 minit jer, along the way tu jumpa ramai Spanish
Portobello asalnya ialah Puerto Bello, kan nama Spanish tu
Dulu tempat ni kawasan immigrant sebelum berlaku pemutihan
Pastu makin lama makin naik sbb byk filem shoot kat sini




Sini bangunan rumah suka berwarna warna,lain warna dari jiran
Saya rasa itu pun menambah keunikan Portobello
Malagnya saya belum pergi ke rumah Hugh Grant yang berpintu biru tu :P


Di Portobello Market banyak dijual aksesori,silver and pewter, vintage stuffs
ceramics, fruit stall, kedai makan...




Coffee Shop tempat Hugh Grant minum kopi ^_^




Kat market banyak jual crepes dan Belgian Waffle
Try Belgian waffle, ok laa sedap bila panas
bila sejuk, keras
Mungkin boleh try real Belgian Waffle on
the next trip to Belgium next month

Heck calories!

I love food,can you tell?


Agak rushing time nak balik
if not boleh pergi ke Notting Hill Bookshop
hahaha

Till next post,
Au Revoir!

















Thursday, October 23, 2014

Pengorbanan


Bila malam....
Mula teringat anak

Bukannya siang tak ingat, ingat..
tapi siang sibuk ke kelas ke workshop
Malam mulaaa....syahdu gila
Tapi saya percaya untuk mencapai kejayaan
pengorbanan mesti dilakukan
Dan pengorbanan saya adalah berjauhan dengan keluarga
Setiap orang berbeza pengorbanan dan dugaan
Macam kawan saya yang belajar di dalam negara
Pengorbanannya adalah masa bersama keluarga terpaksa dikurangkan
dan kadang2 'moody' dek terlalu letih
Keluarga juga berkorban perasaan
Thank you keluarga kerana menyokong
When your time comes, I will support you 
as much as you support me
maybe more...

Mummy miss you sooooo much, Adriel!!!



Monday, October 20, 2014

Manchester



Hi...
Baru nak tulis pasal trip to Manchester padahal dah sebulan dah pergi
Saya balik dari Paris terus ke Manchester selama 2 hari
Lupa nak cerita pasal Charles De Gaulle Airport kat Paris
perghh memang heaven kalau nak shopping perfume, skincare and cosmetic,dah la
tax free, harga jauh lebih murah lak tu
Tengok set lipgloss Dior full size dia pack 5 batang..berapa euro je haiyoo
mujur tak tukar banyak euro..idok bangkrap semua nak beli
Skincare yang mahal2 macam La Mer, La Prairie dia letak atas shelves je so
boleh belek2 tanpa salesperson interruption.

Andddddd saya masuk butik scarf Hermes, salesgirl baiikkk sgt tarik tangan saya
tunjuk itu ini macam la haku mampu
Bagi buku la, pamplet la haaa bagus betul, kalau kat Malaysia, seriyau nak masuk deh

Beli pastries dekat airport, sedap gile nak arwah bak kata bebudak skg..

Dari CDG ke Manchester dalam satu jam. Naik Flybe..first time
saya tengok peramugari overweight dan peramugara tua benar macam
dah pencen kerja kerajaan  pastu apply jadi steward sbb taktau nak buat apa
Haaa gitteww analogy

Encik pegawai yang cop passport tu sgt friendly, always smiling beza sungguh
dengan si muka ketat di Heathrow
Beli 1 day pass ticket, boleh naik MagicBus atau Stage Coach
Tengok Manchester surrounding dia memang hommies, sesuai utk yang berkeluarga
kedai makan halal punnnn banyakkkk sgt takde masalah lsg

Pekena nasi dengan kari ayam dekat kedai owner dia Cina tapi halal la
Noodle apa ntah nama kedai
Pastu just round2 naik bus je dulu

Esoknya plan nak gi carboot sale tapi tak jadi sbb bangun lambat muahahaha
So pegi la Stadium Manchester United






Tak masuk dalam stadium sebab kena bayar, tunggu husband saya datang
baru masuk sbb nya kalau masuk sorang pun bukan ceq paham
Sempat rembat tshirt MU yang on sale buat pakai tidur..buat pakai tidur uols!

Then dari stadium jalan kaki ke Lowry Outlet tapi on the way tu ada museum.
Imperial War Museum. Say what?!!!Ok next  plzz
Lowry Outlet ni biasa je takde yang menarik, mid range brand je not high end
tapi saya rembat la jugak GAP jeans. GBP14 sahaja yee kawan2..dlm rm 70 lebih
je

Belakang tu Lowry Outlet

Tasik depan Lowry, ko boleh londeh pakaian ko terjun swimming

Rangkaian station tv mcm BBC, itv

After that pergi Albert Square sebab ada Malaysian Food Fest
Actually dekat situ banyak lagi gerai2 lain bukan Malaysia jer
Cuma yang Malaysia dia buat dalam khemah dan
banyak seat.

Beli churros kat gerai Spain pastu gi duduk dlm khemah Malaysia lol
tak banyak choice pun hanya ada laksa Sarawak dan nasi minyak
Ada juga dijual pes mcm pes asam pedas 
Dan ada pertunjukan batik fashion show






Round lagi Manchester, lalu University of Manchester, Kaplan Financial
College..sapa yang buat ACCA sini la tempatnya
Pastu balik rumah rest2 kejap keluar makan
Jalan kaki dlm 1 mile lebih sampai la restaurant arab yang fampus kat
Manchester. Restoren Al- Jazeera
Harga murahhhh portion mmg portion org Arab betul, saya makan
siap boleh tapau dan boleh makan lagi utk 2x..perghhh

Sayur separate pinggan lain

Ada perempuan Arab meja sebelah saya, badan halus kecik je makan mcm saya makan
tapi fulamakkk habis sepinggan in one seating je. Tabik dowh!

Hari Isnin, dah nak berangkat pulang ke London
Naik Virgin Train..best naik train ni sebab boleh nampak
pemandangan

First class seat, dapat free drinks and snack

Oh saya ter miss untuk visit Etihad Stadium dan makan faluda
sebab lebih tertarik ndgn aiskrim cone hahaha. Maybe next time..
Untuk 2 bulan ni, saya tak pergi mana just jalan dalam London je.
Insya Allah, awal bulan Disember saya akan ke Rome, Italy bersama suami.
Segalanya dah booked, cuma tunggu husband datang and fly je.

Till next post,
au revoir!







Thursday, October 16, 2014

London Bridge




"London Bridge is falling down,
 falling down, falling down,
 London Bridge is falling down,
 My fair lady"


Kalau sebut London Bridge mesti terbayang bridge yang ada warna biru tu kan?
Actually disini tak dipanggil London Bridge tapi Tower Bridge
London Bridge tu jambatan biasa, bukan yang seperti kita tengok dalam gambar

Saya kesini 2x, siang dan malam
Waktu malam saya datang tu memang cantik, full moon
dan kebetulan ada kapal lalu so road tu split keatas

Layan gambar jommmss..

Waktu siang





Waktu malam






Wednesday, October 8, 2014

Seluar Londeh

Sejak duduk sini tak sampai sebulan dah 2x tukar seluar
eceiii kurus la tewww
taklah, rasa macam sama je 
First jeans dari Malaysia..tak sampai seminggu londeh 
sampai bontot lol..ok beli baru
GAP lagi tau 14pound je..TAPI
dalam seminggu lebih aiyooo longgar lagii
sampai asyik tarik2 depan orang kahkahkah
saya jenis x reti pakai belt..susah gi toilet
dahla sejuk..frequency pergi toilet tu tinggi
ok beli jeans Primark 7pound je..
skg londeh lagi, jeans londeh, leggging londeh
huhhh..abis duit btolllllll
Pakai skirt nanti masuk angin

Saya makan banyak jugak, kalau nasi tu mesti tambah
mostly nasi tengah hari..petang atau malam biskut ke buah ke coklat ke
Terikut dengan style orang sini, jalan laju mcm masuk walkathon
Yang hairannya train sini frequency dia mostly 4 minutes
so bila miss train tu mcm alahh relax ah
Tapi orang sini no no, walaupun nanti ada lg train
dia kejar jugak yang duk ada tu
Saya pun tetiba mcm tu jugak, tgk kat board train nak gerak lg seminit
sanggup lari pecut touch oyster card pastu melompat dalam coach
hahaha ko mampu?? ok exaggrate
tapi penah la lompat sebab train dah nak tutup pintu
Kalau train board lagi lama saya sanggup jalan ke coach plg depan
sebab nanti bila sampai destinasi dekat dengan tangga:)

Another reason yang saya rasa contribute to inch loss ni
adalah pakaian saya yang berlapis lapis so jadi mcm beban
jalan pula laju2 kan..
now mmg kena jalan lagi laju coz nak warmkan badan

Aci tak inference saya?

*Pos tak berilmiah hari ni

Tuesday, October 7, 2014

Living in London

From student's perspective only, employee and expatriate might be different. Well, there are differences..

House/flat

To have (rent) a house/flat on your own or share with another person is impossible so the solution is to find one in zone 3 or greater. Rumah di Central London sangat mahal melainkan sanggup share beramai ramai, even share bilik pun. Takde privacy disitu, tapi kalau tak kisah just go with it. Tapi kalau boleh elakkan dodgy area sebab sangat bahaya (high crime rate), kawasan yang ramai tourist pun agak semak hahaha. Student dapat exemption dari bayar council tax.

Transportation
Saya guna public transportation. Very efficient and timely. Saya guna Oyster Card yang mana boleh naik semua jenis public transport kecuali taxi. Dari rumah saya (zone 3) ke university (central London, zone 1) hanya memakan masa 20 minit naik National Rail (overground).


Student photocard (atas) boleh dapat harga student tapi masih mahal bagi saya GBP 98.70 per month. Mahal kan??? So kena la fully utilized iaitu pergi berjalan selalu nanti rugi bayar mahal2 duduk rumah atau pergi balik kelas je. Rasanya kat Malaysia pun ada kut konsep macam ni. Naik turun la berjuta kali pun pengangkutan awam harga tetap sama bulanan. Kad kat bawah tu untuk orang biasa, saya guna kad tu sebelum dapat photocard.

Makanan
Kalau makan dekat luar memang mahal, 6 pound ke atas sekali makan. Masak lebihhhh murah, barangan mentah sangat murah. Bagi orang Islam takde isu makanan halal sebab halal butcher banyak di sini. Baby chicken 2-3pound, beef pun murah berapa pound tah. Ikan mahal sikit. Vegetables la heaven 99 pence je kebanyakan. Kalau pergi market lagi murah. Beras basmathi pun terlalu murah. Dekat sini hari2 makan nasi tapi berat tak naik, siap lose inch lagi lol.

Pakaian
I swear on Primark, saya kan Primark Queen.  Range harga Primark GBP2.50 - GBP30. Selalunya yang mahal sikit tu baju winter, overcoat dsb. H&M pun murah,spender quality 3 helai GBP7 kat Malaysia spender Scarlett 3 helai RM10. Oh ya kalau dapat allowance in GBP, jgn convert..
Jenama lain saya belum pernah beli lagi. 

Menggila di Primark Kingston

Entertainment
Memang London is lively, celebrities pun selalu turun buat promotion. Nightlife pun best la bagi orang yang suka. Tapi saya entertainment setakat tengok wayang atau concert je la. Club, bar are not my forte. Cuma saya ada la peluang untuk menonton teater since theater is just walking distance from my house.

Jalan-jalan
London ni besar ye, saya terkejut bila ada yang kata London ni overrated. Puhlizzzz ko mesti jalan area central je kan?? Sebenarnya selain central banyak lagi bandar2 yang menarik dalam London.

Style
Orang di London kebanyakkan nya memang stylo mylo. Pakaian mcm model, muka bermekap sentiasa (bkn semua). Sekarang ni pakaian saya ditentukan oleh weather forecast haha.


Till next time, thank you for your time..


Friday, October 3, 2014

Short trip to Paris

Bonjour, comment allez vous? Ana bilkhoir..eh tetibaaa. Cei mentang2 la sign up French class.
Hmm sad news, my French class bertembung with my core module class so maybe kena drop la French class.
Tapi sedang negotiate dengan mlc centre..just see how it goes. Kalau kena drop takde rezeki la nak
belajar French language.

I went on short trip to Paris, yup really short..one day one night. Patutnya naik Air France tapi pilot strike pulakk so naik Eurostar. Lagi bestttt I tell you sebab lalu France punya countryside.


This is the cafe. I bought hot chocolate, tuna and cucumber salad for breakfast, the waitress was very nice. Sampai train station GareDu Nord dalam pukul 9 pagi lebih. Yang peliknya takde pun immigration ke custom ke yang check passport. Memang turun2 train lepas gitu jer. Then beli 1 day pass for Metro, Metro ni mcm LRT la dekat Malaysia cuma stations nya buruk dan trainnya pun agak hampeh.

Disebabkan sekejap je di Paris so we decided to take bus tour called as Big Bus to wander around.It cost about 29 euro. Pergi letak beg dulu di budget hotel dlm 61 euro per night, nama hotel tu Ibis Style Budget Hotel yang terletak di area Babinski kahkahkah namaaa. Area tu dodgy itu pasal lah murah. Bilik hotel macam Tune Hotel punya bilik tapi ada tv, en suite toilet and shower, free 24 hour wifi.

My feet melecet habis sebab berjalan non stop sejak di London. Keluar pagi malam baru balik. A day before beli kasut Clarks for the first time ever sbb before this susah cari saiz so dpt saiz mmg terus rembat, harga pulak mmg murah dlm 34 pound. Pergi Paris dengan kasut baru lah kiranya tapi cissss sgt kaki tetap melecet pakai Clarks pun. Terpaksa beli sandal dekat pharmacy, 35 euro tu!!!! Huhhhh.. Kawan kata kasut berubat sbb tu lah mahal hahahaha

Pergi balik ke tgh town utk cari kat mana nak naik Big Bus, berpusing pusing selama sejam kot tanya orang diorang tak reti cakap English. Dalam ramai2 kat Paris, kurang dari 5 org je yang mahu bantu dr mcm2 segi.


Louvre Pyramid dikelilingi museum

Konsep Big Bus ni bleh je turun kalau nak turun, nanti tunggu next Big Bus.


Daun pokok dah bertukar warna tapi hari tu Paris panas sangat, lebih panas dari Malaysia sampai sunburn kulit muka saya sehingga sekarang belum pulih. Ada orang London tanya saya " are you from Mauritius?" No, I am Latinoz

Love lock bridge

Cathedral

Opss saja amik gambar dia sbb suka style dia very Sienna Miller, pakwe dia pun kamain spek hijau

Champ Elysees (pronounced as Chomp E-lizi)

Kat sini saya just masuk kedai Louis Vuitton je sebab survey harga handbag yang mak saya berkenan. Sempat tengok pekerja LV  buat hot stamping. Pastu masuk Laduree, kedai dia besar dan cantik sangat.

Berhadapan Champ Elysees adalah Arc De  Triomphe

National Gallery

And the final stop mestilah....Eiffel Tower. Besi2 jer sebenarnya 

Bottom view

Alhamdulillah dapat juga melawat

Balik pada tu start rasa lapar yang teramat. Last makan dalam pukul 8 pagi dalam train Eurostar. Sambil2 jalan pulang ke hotel terjumpa satu kedai makanan Arab, Lebanese kot...


Hah amik kau, lapar sgt kann..ni tajuknya mixte. Bawah tu nasi, proteinnya ayam, beef, lamb. Semua ni 10 euro. Kenyang tersandar walaupun tak habis. French fries tak tersentuh langsung dan nasi makan half. Yang penting diratah ratah proteinnya yang super lembut tu. Tauke kedai pun baik, ada sekumpulan customer lelaki yang buat bising, dia suruh tone down untuk menghormati kami.

Keesokkan paginya saya bertolak ke Manchester dari airpot Charles-De-Gaulle dan rakan sekerja saya pulang ke Malaysia. Sedihnya.. au revoir kak fiza :( Nak datang lagi ke Paris? ermmm taknak dah kot tapi mak saya nak datang so bawa kan je lagi. Tak best mana Paris agak kotor kecuali area Champ Elysees dan orangnya suka meludah merata rata.

Nantikan entry mengenai Manchester pula. Je vous en prie kerana sudi membaca. Au revoir!