Thursday, June 16, 2011

Some are lucky, sadly some aren't

Because now I'm a preggy woman
So most of the stories are about pregnancy thingy
When u worked at the place where the majority are women
You will hear and share a lot of stories
This is about husbands who their wives are pregnant
Same situation, different responses



Situation A
(nak basuh baju)
Isteri tengah heret bakul laundry utk do laundry
Suami 1: Eh yang, brenti2 biar abg yang buat
Suami B: (terus tgk tv, pandang pon idak)

Situation B 
Husband 1: Yang, kalo nak gi toilet bgtau, abg tlg angkat
Husband 2: Nak kencing pegi la toilet!

Situation C
(dinner)
Husband 1: Takpe2, biar abg senduk sendiri semua, ayang bln larat sgt
Husband 2: Eh, pegi panaskan lauk ngan nasik

Situation D
Husband 1: Bangun Subuh then gosok baju keje isteri
Husband 2: tak reti2 nak iron2 ni!

Situation E
Isteri: Abg, blk keje belikan burger kukus
Husband 1: Mmg beli terus, balik umah kasi bini makan
Husband 2: Nanti pergi cari kat jalan bla bla bla (owh, kena kuar ke?)

Situation F
Isteri pening kepala
Husband 1: Bingkas cari minyak urut kepala isteri
Husband 2:(kalau x disuruh) sapu la minyak tu
                         @
                  pegi la jumpa doktor mintak pendapat apa patut,
                   I'm not a doctor so I don't know what to do
                   when u say u are sick!

Situation G
Perut rasa sakit memulas malam2
Husband 1: Ya Allah yang, nape ni??(risau)
Husband 2: krohhhhhhh krooohhhh x sedarkan diri


Dah la kot khen..bak ada akak tu kata "husband no 2 tu, pandai buat anak jer,
jaga bini yang ngandung anak dia tu tak pandai!"

Those yang tak bernasib baik tu hopefully anak yang
dikandung tu mempunyai compassion yang tinggi kan
Amin....






Monday, June 13, 2011

Dia buat dah!

Salam uols
Hmm baru je nak riak dah terbantut
pulak
Since Saturday aku dah mengalami kepeningan
kepala, awal2 tu macam biasa je pening
makin lama adehh main teruk plak
Bukan pening macam yg pernah aku lalui
selama dlm hidupku ini
Now, dah start keje rasa loya plak
pagi2 berus gigi terus la uweekk kan
campur ngan lelah aku yang serang
ari Ahad, double gittewwww :((
Argh x suke la loya, nak muntah2 nie
menambahkan pening kepala
Dalam kelas lagi la, kalo bebudak tu duk bising2
kat belakang aku nampak cam kabur je
cam ulat taik duk meremut wakakakaka
Aku x marah pon nanti efek kat anak aku pulak
cukup aku jegil beijik mata, atau tunjuk sign ngan tangan
hahaha bukan yang tu yer uols
sign ala2 bini Pak Maun bila tgk Pak Maun cuba
menggatal ngan pompuan lain di pondok talipon
tu dah cukup utk buat diorang balik duduk tempat

tu belom stok2 nak perhatian, setiap soalan dtg tanya
betul tak ni, betul tak ni
padahal ikut je format jawapan kat atas tu hehe
layan jer selagi mana aku larat

now aku excited nak ikuti kawan2 yang masuk
program 50 hari diet
goodluck yeah
Aku?? lepas pantang la kowt!


























Friday, June 10, 2011

Skincare to avoid during pregnancy



Skincare that consists of

- Retinol
- Retin- A
- Hydroquinone

These three chemicals are the most important to avoid by
pregnant woman
So korang yang naik jerawat, jerawat memang banyak
lupakan dulu nak guna skincare yang ada retinol ni
(Retinol mmg bagus utk treat jerawat)
Hydroquinone nie well u know, berlambak
dalam skincare keluaran tempatan
tinggi pulak tu sampai 4%, yang dibenarkan rasanya
sampai 2% je!
Pilihlah dengan bijak

Bahan lain ada juga tapi belom dibuktikan
betul ke tak macam essential oils
Berkorban la setahun demi anak anda :)



Wednesday, June 8, 2011

A mom-to-be

Hi uols
Nampaknya aku kena bagi kasut sukan aku rehat
buat beberapa bulan dan kasut sukan baru tu
nampaknya aku guna setahun kemudian la
EVE kolagen aku yang berstok selama sebulan tu pon
bakal jadi gajah putih setahun
seluar nike baru aku pon berehat jap 9 bulan!

A day after aku gi shopping tu
aku find out yang aku preggy














Seriously aku tak sedar sebab takde tanda tanda pregnant pun
sebab assumption aku yang selalu tgk tv nie
asal pregnant je muntah2, loya2, pening
tapi aku takde lsg gitu, cergas bergaya je
Bayangkan aku siap pergi kursus netball pastu asik terjatuh
tergolek wahh
pindah umah angkat barang berat, mengemas smp bepeluh mcm mandi
Aku asidkan lantai, aku panjat tangga, aku berlari, jalan laju
perghhh

Lagi satu kebanyakkan ahli keluarga aku pregnant selepas
6 bulan conceive
aku lak 2 bulan conceive alhamdulillah lekat

Ye readers sememangnya aku dah kawin setahun lebih
tapi aku planning
Takkan la nak cerita kat semua orang kan yg kami planning
Ada time jugak sebab ada yg busy body apsal lom peknen lg
kami cakap la planning
pastu terus dpt syarahan agama tak baik planning nie, tolak rezeki
payah nak lekat, rezeki anak bla bla bla
Laki aku selalu gak termakan ngan syarahan camnih
tapi aku cool je la sebab bagi aku
hanya ALLAH yang tahu niat seseorang tu
Allah je tahu kemampuan hambanya
orang yang bagi ceramah tu macam dia
yang nak bayar 80k kalau aku breech contract
dan macam dia yang nak hantar aku gi amik gas time
aku kena hamput dengan asthma

Tiap2 hari aku berdoa bahawa kalau aku
ditakdirkan lambat mempunyai zuriat atau takde terus
aku redha je sebab ni ujian Allah, kalau Dia nak
hapuskan dosa2 aku
Alhamdulillah, Allah bagi aku rezeki selepas
2 bulan mencuba

Kepada kawan2 yang lom ade lagi sabar dan terus
berusaha
Kalau ada sindiran tu kalo tak tahan utk pekakkan telinga
korang balas je balik
Macam aku takde aku nak diam, kecuali keaadaan aku penat
aku malas la nak bercakap
Aku penah kena

L: tgk M tu, sebulan kawin dan pregnant, u apsal lambat?
Aku: Eh u ckp pandai, u tu lg teruk, kawin pon tak lg byk ckp
L: I nak cari duit dulu
Aku: Duit sampai bila tak cukup utk org tamak
L: (terdiam)
wakakakkaa padan muka

tapi aku bertuah keluarga aku & keluarga mertua
tak pernah butt in sebab diorang tau
aku ada asthma yang teruk
syukur

Err berbalik pada tadi
Aku test pregancy pon sebab lewat seminggu period
which tak pernah jadi coz period aku regular je
dan satu lagi perut aku besar semacam
memangla aku buncit tp idakla sebuncit nih
Tu yang membuatkan aku buat UPT test sampai 3 kali















Perut aku kecik skit dr perut minah nie
dia pon 5 weeks gak
pic googled

Akhir sekali aku mintak readers doakan
aku, pregnancy aku safe and smooth
Tq

Friday, June 3, 2011

Meroyan Friday

Asal cuti panjang skit je, mula aku meroyan boring
tatau nak buat ape
padahal rumah belum habis kemas
tapi penat macam melampau2 pulak
patutnya aku plan nak jenjalan hari khamis
tapi tak jadi la, Jumaat lebih afdal katanye

Aku memang, jalan sensorang, makan sensorang
shopping sensorang, cakap sensorang
er aku takde masalah pun nak buat apa2 sensorang
macam sesetengah orang kan kalo dia makan sensorang
dia rasa orang duk tgk diaaaaa je (choi kan)
tak macam aku konpiden je
kalo korang tak kata konpiden tatau la
air sampai 2 (mineral la)
lauk 2 pinggan
nasik 1 je
meja tu utk 4 seaters, tp aku duk sorang2
penuhh woo meja tu ngan makanan aku sorang muahaha
makan sampai meleleh air hidung (Portuguese Grill kan harussslahhh)
actually aku lebih senang mcm tuh, takyah nak menunggu orang
nak call kawan aku, diorang keje
yang se career ngan aku, samaada dah beranak pinak takde org jaga
atau kena posting jauh
so aku lone ranger la meroyan sekor2

Aku gi Mid Valley ngan The Garden shopping
dah lama sebenarnya aku nak beli sport shoes baru
sebab yang lama dah haus, aku asik tergelincir je
At first aku nak beli Asics tapi takde saiz
Reebok pon takde size
last2 aku agkat Adidas je
ok gak walaupun design tak seberapa at least the price
did not burn my purse
Beli je dulu, gunanya tatau laa
tunggu sampai seru
tak pon ntah...ntahhhhh.....
haha














Pastu round2 lagi pergi Shu Uemura beli eyelash curler
pegi M.A.C beli eyeliner (Penultimate in Rapid Black)
dengan mineralize blusher (Danity)














Majalah tu aku beli kat Borders
aku kan pemenat Jamie Eason, tak caya
ce check aku nye blog header ada gambo beliyau
more over aku memang fan Oxygen nih
nampak tak yang belah kanan majalah tu
ada tulis
Jamie Eason
"my muscle building secrets"
ntah nape mata aku kero masa angkat mag tu
aku terbaca as
Jamie Eason
"my uncle building secrets"

Last sekali hasil rembatan aku
Jacket Elle Active 50% diskaun
berbaloi baloi
takde gambo malas snap

Ni pon aku rasa cam nak ajak laki
aku bila beliyau balik keje nanti
gi Alamanda, tak salah aku ada
Home Fair dar 3-6 Jun
Adalah benda dalam kepala aku
kikikiki




Thursday, June 2, 2011

Seri Anggun Salon

Owh, new salon alert!!
Aku dapat flyer salon ni masa nak bayar parking kete
Incik cop parking tu kasi aku
Ada booth salon nie kat atas tgh buat promotion
tapi aku tak dekat la sebab takmo TERsign apa2 package
lagipun takut service tak best, menyakitkan dan product tak seswai
ehh tapi dorang guna L'oreal dan O.P.I tau
Jom tgk pamplet yang aku dapat
(click on the picture for better view)


Dia buat hair dengan nail ajekk
body tak buat, maybe lom ade tenaga mahir kot
Aarrr boleh aku apply part time 
Aku berkebolehan scrub badan orang sampai berdarah hihi
Service yang ada

Hair Salon
- Wash & Blow
- Hair cut
- Hair coloring
- Hair Perming
- Hair Rebonding
- Hair SPA
- Hair Treatment

Nail Salon
- Manicure
- Pedicure
- SPA Manicure
- SPA Pedicure
- Foot Spa

Aku seksaited part nail salon tu
The Nail Parlor Salon service tiptop
tak sakit, abis sume kulit2 mati tertanggal
tapi untuk mani & padi termasuk buffing harganya
adalah RM100
bagi aku pricy jugak
masa zaman muda2 aku penah keje salon wakaka
utk manicure harga RM35 termasuk buffing, kalo letak
warna charge lain la
Pedicure lak RM45 including buffing so total RM80 sajork
Kalo buat SPA mani & pedi aku rasa ok gak kot RM100 n above
Yang Serenity SPA lak harga lagi murah
tapi sakit gila babeng, dia tonyoh kuku kena isi2 kulit
sampai luka
Bukan aku x cakap, aku cakap sakit
Dia kata memang la sakit!
Woi, nak tipu pon tgk orang la
aku nie dari kecik buat mani & pedi ni!!!
Ok aku tipu
Tapi aku dah biasa buat
Kadang2 je malas, malas nak menunggu
Malas nak drive, takde masa
TAPI KAN
dengan Seri Anggun Salon ni
dia ada satu lagi service
ha tengok statement yang bawah sekali


Depa boleh ambil dan hantar pelanggan yang tinggal
di area Putrajaya dan Bangi uolsss
Agak2 bangun tido tgk2 rambut menggerbang mcm
cik ponti
boleh la terus call suruh amik, tak payah mandi pon takpe
Tapi agak mengada la kalo nak suruh diorang ni
ambil aku sebab salon ni dekat je ngan umah aku
5 minit sampai
Salon ni terletak di Presint Diplomatik
whereas agak bersebelahan dengan umah aku


Aku igt nak pergi try test salon ni next week
Nanti aku review lain
Tata!




Wednesday, June 1, 2011

Resolution check

It's June already!
Dah setengah tahun dah kita dalam tahun 2011 nih
Apa azam 2011 yang dah capai?
Tahun lepas azam aku ada 2 je
Ke dua dua azam tu dapat aku capai dalam masa 4 bulan!!
not even half the year
So tahun ni aku up skit jadik 4 resolution
aku penah post apa resolution sebelum nih
malas nak tulis balik hik hik hik

So far out of 4 azam tu, yang tercapai hanyalah 2.5 je baru
apsal ada 0.5 plak?? ntah aa penyakit aku ni xtau nak describe mcm mana
malam2 tu ada gak bunyik tapi siang dah elok
kira tak perlu lagi pergi klinik ambil gas
syukurrrr
hopefully dapat lagi 0.5 tuh
yang 1 lagi tu tatau la leh tercapai ke idak
kena tgk determination aku

skg nie aku sgt busy
mcm everything duk push aku
penat gila babies, stress pon yer!
walaupon aku tgh cuti, nanti masuk kerja balik
lagi 1001 yang menanti
rumah pun aku belum habis kemas lagi
cuti2 pun kena gi kursus tau
eh jangan pertikai, ce cek pekeliling tgk hahaha :(:(
seriously I need to slow down and relax

opocot mak ngko!! kena kaver skit kalo idak 13SX, 13 je harhahrhar

Kulit aku sunburn
pastu kat atas kening aku ada cam line putih
looks like panau but not panau
WTH aku x cuci muka lsg pon!!
Tu aku tepek mask aloe vera
soothing kan balik kulit aku yang bahang dan terbakar nie
kalo sapu duri batang aloe vera tu lagi bagus
timun pun ok

korang tau aku watpe sampai jadi cenggitu??
aku main netball uolsss hishh geleman teman menulis nye
sebab seumur idup aku tak penah aku men netball
yang berperaturan
dah la aku x minat lsg pon
gerak bontot kaki pon kira batal
aku main 2 hari berturut turut lak tu berjam2
yang manusia pandai main gigih plak ajak lawan btul2
eleh try ajak lawan barbel squat ke deadlift ke aku
nak aaa
kalo ajak aku bersusah payah berebut bola nan satu tu
tak kowser mak
tapi dek tugas kannn, mana tau aku jadi juruletih netball
Malaysia nanti. YUCKS
aku lebih suka game macam errrrr
hide and seek
boleh????