Monday, January 31, 2011

Postpone to February




GL paling suka hujung tahun dan tahun baru
hujung tahun sebab gila gila punya sale dan
shopping complex hias maaaanyakkkk cantik
Handphone GL pon tak putus putus terima SMS
sale sana sini, discount sampai 70%, beli 8 pada harga rm350 je
siap dapat addition gift..hoh sgt meruntun qolbu
Dekat hujung2 tahun jugak la GL mengigih muhasabah diri
apa yang GL azamkan dapat ke tak
Kalo tak dapat cam biasa tangguh ke tahun berikutnya..
Alhamdulillah tahun lepas dapat lebih dari apa yang diinginkan
syukur....


Tahun baru, azam baru
ada yang GL tulis kat sini dulu
tapi nampak nya tak berapa kesampaian
sebab GL asyik sakit je
tatau bile asthma GL nie nak elok
macam zaman2 early 20s, very strong
nak Kuch Kuch Hota Hai dlm hujan pon tarak hal
minum ais berbakul pon small the pieces je


Pada yang tak tahu kan
bulan ni saja GL kena attack dengan asthma 2 kali
1 asthma ambil hampir 2 minggu untuk baik
kalau 2 kali tak ke sebulan?
Yang terbaru kena Rabu lepas
GL terkena air hujan yang renyai ( tu pon leh sakit!)
menggagau drive ke klinik
pastu klinik tu pulak tutup!!!!
Then terpaksa ambil inhaler je dan balik rumah mak
Mak balik kerja, kami pegi Klinik Kesihatan


Service agak slow
agaknya kalau time tu tenat
dah mati kut
time tu ada sorang lagi makcik kena lelah jugak
tunggu nak dekat sejam!!!
Memang la kalo asthma boleh masuk terus
tapi kali ni tak pon
masing2 takde, tgh rehat (makan dan solat)
Fuhh takde gilir2 keee??




Di nebulize la pastu
Franky speaking, GL dah lali ngan nebulizer
dah tak berkesan langsung nak surutkan asthma nih
dulu kalau ashma buat je nebulizer, terus baik
now YANG HADO!!
Kalau dah asthma, GL takleh jalan
sebab urat saraf sume cam stop dan tarik2
rasa cam lumpuh
kalau batuk kena duduk sambil peluk lutut
kalau tak sakit giler perut
cakap kat mak, mak kata dia panggil an
Indonesian lady kat office dia untuk urutkan GL


So last weekend, Indonesian lady tu datang rumah
Dia urut ler satu badan neh
Pastu sampai kat dada dia urut sakit gile
Saluran pernafasan kat dada ni rasa sempit
dia kata urat simpul sambil geleng2 kepala tu tak tahan
cam seriusss jahhhs!!
Pastu urut perut(alaa bawah diafragma paru2)
pon dia kata kerasnyaaaa
GL pun wah wahh bangga
saya buat senaman la bukk
wakakakaka bajet six pack
padahal urat tu yang keras
kan kalau batuk sampai kena curl badan
sakit kat perut la

Sekarang nie GL  buat apa saja
janji asthma GL hilang
ok tipu, GL tak berbekam atau pape yang melibatkan cucuk2 keluar darah nie
takut seyy..i donch like jarum marum, darah marah nehh
Apa2 yang disuggestkan la spt minum madu, ambil supplement
berurut
Ada yang suggest makan hati unta
so sesiapa nak gi Mekah tak?? Nak kirim hati unta
Relaa GL makan benda pepelik dari kena cucuk2 ni :))

Segala azam baru postpone la bulan February
Hopefully dah takde any obstacles
Please doakan GL...



Tuesday, January 25, 2011

Wanita memang hebat

SEORANG teman (lelaki) tidak semena-mena melahirkan rasa kagum terhadap wanita. Cara dia memperkatakan tentang kehebatan wanita seolah-olah baru semalam menyedari betapa kaum Hawa memang hebat.
Dia yang berjawatan tinggi dan sudah berumah tangga agaknya tidak perasan staf di bawahnya 90 peratus adalah wanita. Wanita-wanita itulah yang menjaga kedudukannya selama ini. Mereka bertungkus-lumus memastikan setiap urusan berjalan lancar sekali gus menjadikan jabatan yang dikendalikan teman itu antara yang terbaik.

Apabila ditanya mengapa baru sekarang dia berpandangan begitu, jawapan yang diterima hanya senyuman. Lama baru dia menjawab: ''Kagum sebab wanita boleh buat semua benda. Di pejabat selesaikan segala urusan, balik rumah berhadapan pula dengan macam-macam kerenah. Kerenah anak, suami, orang gaji dan tuntutan merehatkan diri sendiri.
''Bangun pagi rutin wanita bermula lagi sehingga esok, esoknya dan berterusan selagi wanita ada kudrat.''
Walaupun kekaguman teman itu bukan perkara baru, tetapi hakikatnya itulah wanita. Selepas penat seharian di pejabat, wanita kembali ke rumah menyambung urusan rumah tangga, sebaik mahu merebahkan badan di katil menjadi pula tempat bermanja.
Di pejabat menyempurnakan tugas atas nama tanggungjawab, di rumah pula kasih sayang menjadi tema demi memastikan keharmonian rumah tangga terpelihara. Dalam banyak hal ramai wanita inginkan lebih 24 jam sehari supaya segala urusan dapat diselesaikan dengan rapi. Tetapi jika sehari itu mempunyai 48 jam atau beratus-ratus jam maka akan bertambahlah tugas dan tanggungjawab wanita.
Oleh itu janganlah ada mana-mana wanita meminta lebih daripada 24 jam sehari kerana kerja yang menunggu mereka juga akan menggunung dan hanya segelintir lelaki mahu meringankan beban mereka.
Apatah lagi bila difikirkan di sebalik kehebatan wanita adakalanya tidak mendapat perhatian, penghargaan jauh sekali pengiktirafan. Wanita masih berhadapan dengan isu diskriminasi gender biar pun kini ia berlangsung dalam suasana yang sedikit bersopan berbanding dahulu. Wanita juga terpaksa bekerja keras membuktikan bahawa mereka adalah yang terbaik dan selayaknya dinaikkan pangkat namun belum tentu peluang akan datang menggolek. Kepesatan dunia siber menyaksikan masih wujud sekelompok manusia yang masih memandang rendah terhadap wanita. Sebab itu ada suami yang sanggup sepak terajang isteri tetapi pada masa yang sama mendesak tuntutan batinnya dipenuhi menggunakan hujah jika tidak berbuat demikian maka wanita menanggung dosa. Lantas tangan yang memukul itu juga menjadi tangan yang membelai, memujuk rayu semata-mata mahu keinginannya dipenuhi. Ada lelaki sanggup memeras keringat dan menjual maruah wanita semata-mata untuk memenuhkan poketnya. Tidak kurang juga lelaki yang mendera mental wanita dengan membiarkan mereka digantung tidak bertali.

II
Ciri-ciri lelaki tulen
Ketika sibuk bercakap mengenai laman sosial seksualitimerdeka, ada yang menyampuk tentang cara untuk membezakan antara lelaki tulen dan gay. Yang menyampuk itu lelaki, kalangan yang mendengar juga ada di antaranya lelaki. ''Cuba seorang lelaki tarikh-tarikh penting seperti tarikh lahir isteri, anak, ulang tahun perkahwinan, tarikh bertunang. Kalau dia boleh ingat satu persatu, maknanya dia gay.''
Sambung seorang lelaki lagi: ''Lelaki tulen tidak gemar perkara kecil dan remeh, mengingati tarikh adalah salah satu daripada perkara yang mereka tak suka buat. Satu lagi lelaki tulen biasanya penampilan mereka kemas dan segak sekejap, bila tiba waktu petang atau malam, akan nampak serabut walaupun sedikit.''

Menurut dia lagi, gay selalunya dapat dilihat menerusi penampilan yang amat rapi, teliti dan terperinci. Selalunya mereka segak, kacak dan semestinya bergaya. ''Gay juga pandai mengambil hati, memenangi hati dan menyusun kata-kata yang boleh mencairkan hati. Mereka juga sering mempersonakan wanita tapi sayang hati gay untuk lelaki,'' sambung seorang lelaki lagi.
Pantas ada yang bertanya, adakah kesempurnaan gay bermakna mereka tidak memukul atau menggunakan kekerasan kepada pasangan seperti mana segelintir lelaki tulen selalu lakukan. Atau pun sama ada lelaki tulen mahu pun gay, semuanya sama kerana sememangnya mereka adalah lelaki.
Keratan suratkhabar Mingguan Malaysia, 9hb Januari 2011.




PERINGATAN : Ini cerita tentang sesetengah lelaki. Bukan semua sifatnya begini.
Aku suka artikel ni. Aku baca banyak kali. Bila baca aku rasa macam terbela terus jadi bangga. Kurang sekali keluar artikel tentang seorang lelaki mengiyakan tentang kehebatan kaum wanita. Selalunya mereka betah. Mereka akan kata, tanggungjawab seorang wanita itu mudah. Solat dan taat pada suami, syurgalah tempatnya sedangkan lelaki perlu menjawab setiap dosa-dosa yang anak perempuan dan setiap yang dipertanggungjawabkan untuknya sebelum masuk syurga. Dan ramai juga cakap, perempuan ni demand banyak sangat. Nak dibelai lah, nak itu lah, nak ini lah. Sebab kau bukan perempuan, sebab itu kau tak faham.
Back to reality.
Jarang sekali kita nak tengok seorang lelaki betul-betul menolong isterinya untuk membuat hal-hal remeh temeh. Selagi tak suruh, selagi tak suap sampai ke mulut selagi itu lah mereka duduk termonggok. Yang mereka fikir, kerja rumah kerja orang perempuan. Lagi-lagi sekarang ni dah ada Blackberry, iPhone, iPad, PSP dan segala macam jenis yang lebih mengkhayalkan dari ganja. Selagi isteri tak menjerit dari dapur untuk minta tolong, selagi itulah sesetengah lelaki tadi terus "high".
Masalah ni memang tak besar.
Tapi kalau sama-sama buat, tak salah kan? Kita semua tau tanggungjawab kita dekat mana tapi kalau setakat menolong isteri sendiri, tak ada salahnya. Pahala lagi dapat. Kadang-kadang jalan-jalan dekat mall, nampak seorang isteri sebelah tangan tolak stroller, sebelah tangan pimpin anak lagi satu. Laki dia dok jalan menonong sensorang atau dok belek henfon. Gila selfish. Kalau aku ni jenis kurang hajo, aku dah pergi tempik dekat muka laki tu.
Kadang-kadang orang perempuan ni, dia tak mintak banyak. Cukuplah sekadar suami dia faham, dia penat seharian. Itu belum bab melayan suami lagi. Ok, dah.
Pasal gay dekat atas tu, aku tak pasti tentang kesahihannya. Tapi kalau lah semua lelaki straight perangai macamtu, isteri kau paling bahagia di dunia dan di akhirat weh. Kalau korang mempunyai ciri-ciri lelaki yang aku sebut dekat atas tu, aku salute lah. Spesis macamtu makin pupus. Pupus dengan peredaran semasa yang sungguh banyak agendanya.

Berubah untuk sesuatu yang lebih baik adalah perkara yang paling payah nak buat tetapi ganjarannya sangat hebat dan boleh buat kau senyum terkulat-kulat.

Kredit kepada tuan punya blog


Friday, January 21, 2011

Weight gained and American Idol Season 10

Hi huhlo everybody
Do you watch American Idol season 10?
I do!!
Mainly because of Jennifer Lopez, I love her!!
She is the definition of hotness (for me)
and love to see her natural makeup look
and the body..just purrrfect
woman with curve yet toned body


I think Steven Tylor is a dashing old man
and funny
well, ex rockstar right

Finally,
Thanks to The Mercy
I recover from asthma
Now I'm taking supplements to ensure
my health and immune system is in top notch condition
I hope I won't be attacked by asthma anymore
I hate when I can't breath properly
can't do my chores
and can't exercising

But I can feel that I've gained weight
2 weeks of not working out at ALL!!!
I sleep right after taking medicine (sleepy woh)
with full belly

Now I have to get back my diet on track
and workout
Dang!!!









Monday, January 17, 2011

Careless Whisper

Huhhh
Donch know why
this song keeps sounding in my head
especially the sound of the saxophone
very romantic
makes me wanna go waltz hihi

The lyric

I Feel So Unsure
As i take your hand
And lead you to the dance floor
As the music dies
Something in your eyes
Calls to mind a silver screen
And all its sad goodbyes

[Chorus]

I'm never gonna dance again
Guilty feet have got no rhythm
Though it's easy to pretend
I know you're not a fool
I should have known better than to cheat a friend
And waste a chance that i've been given
So i'm never gonna dance again
The way i danced with you

Time can never mend
The careless whisper of a good friend
To the heart and mind
Ignorance is kind
There's no comfort in the truth
Pain is all you'll find

[Chorus]

Tonight the music seems so loud
I wish that we could lose this crowd
Maybe it's better this way
We'd hurt each other with the things we want to say
We could have been so good together
We could have lived this dance forever
But now who's gonna dance with me
Please stay

[Chorus]

Now that you've gone
Now that you've gone
Now that you've gone
Was what i did so wrong
So wrong that you had to leave me alone


George Michael

He was Nicolette Sheridan's ex kan?? How come leh jadik gay nieh?


p/s - a few months away from my first anniversary!



Thursday, January 13, 2011

Masalah Kronik

Kronik ke?
Kronik laa
Sedih ahkak tau
huuuuuuu
Masa sekarang dan
masa depan
Masa dulu dah lepas
tak boleh nak turn back

GL ada penyakit
sejak dari kecil lagi
keturunan dari tuk wan GL
turun ke ayah GL
penyakit LELAH!!
tensen tau
GL lama dah tak lelah sejak umur belasan tahun
time kecik2 teruk gila gak
masa GL kena attack tu 
GL nampak ayah GL berdoa sambil menangis
punya la teruk kan

Sekarang ni husband GL yang amik alih
Hantar klinik, beli itu ini untuk kurangkan sakit
urut, sapu minyak/balm
MEMBEBEL
tapi beliyau tak nangis la hehe


So, kat sini GL nak tanya
ada tak ubat ke/makanan/petua 
nak hilangkan asthma nie
tak larat nak tanggung
seksa woh
Makan ubat batuk, mengantuk
tapi takleh nak tido sebab nafas tersekat
dan dada sangat sakit
Tolong share ye!

Lagi satu
macam mana nak kurangkan
STRESS?!?!
Asthma kali ni disebabkan stress gak
semalam gi klinik
doktor kasi ubat anti stress

Tu je la kot
WTYM!!















Monday, January 10, 2011

Super busy, super sick and weight gain

Pheww it's been a while since my last post (sweep fringe)
Like some of you knew, I started working last week
I got hectic schedule, admins work, sport and meetings
They blown my body away
I left work feeling lethargic and feeling quite stress
and I become more stress if I'm not working out
I feel cranky..
I've not worked out everyday like I used to
It's because I'm just too tired

My husband caught me crying on the bed
last few nights (I cried alone in our bedroom hoping nobody will hear it)
He and his younger brother watched football in the living room
so I didn't expect a 'visit' in the bedroom
Crying is one way for me to release tense
other than spill it out
but being a caring husband (LV please haha), he insisted me to tell what happened
I can see his 'gelabahness' seeing me crying
Initially, I didn't wish to tell to anybody because I thought they won't understand
After having heart-to-heart session with him
I felt better
I felt the situation is normal for newcomers
eventhough I know a lot more to come
at the same time I feel grateful to Allah for blessing me a good husband
who can give advice and comfort me ( condemn me at the same time!)
rather than just being nosy of what happened and let me settle it alone

This hectic life also takes its toll on me
Stress and tired make my asthma comes back
I have to tote my inhaler everywhere I go
and the worst is, I found that I can't RUN!!!!
cardio activities makes me sick (asthma)
Hmm I don't want to live in sedentary life :(
Maybe I should not do any cardio exercise for a while
till my health is back to normal
( I also want my body to be in optimal health so that I can happily pregnant next year)

I don't gain any weights hence I know
stress can alleviate cortisol hormones and
trigger weight gain
The good side is, I eat 80% clean
because I bring my own foods (fruits, vegetables, egg, nut, sandwich)
Just I eat my mum's cook during lunch which is not that 'clean'
and seldom eat heavy during dinner

The good husband of mine ( I want LV trevi!)
doesn't allow me to cook anymore because
worry that I'll become more tired
(me rasa bersalah jugak ye)
I will definitely cook back when my body
can adapt this new life
Eating out cost us a lot of money
and outside foods aren't really healthy

So that's all about my current life
I owe you two entries
1. Fit while at home
2. Teh kecantikan (beauty tea)





























Wednesday, January 5, 2011

As BUSY as BEE

I'm very sorry for
not updating blog quite long time
I've been really busy with my job
I'm juggling with everything now
Hope everything can be settled down
in 2-3 months..
I try me best to update k!
XOXO!!

Monday, January 3, 2011

Wanita & Pantang Larang Makanan

Yeah entry pertama di tahun baru!!

*Disclaimer :- gambar-gambar adalah hasil daripada Google, credit untuk tuan punya gambar/blog/website

Letih gak jadi pompuan nih ek? Banyak pantang larang, tu tak bleh, ni tak bleh, makan tu tak bleh makan ni tak bleh. Tapi pape pun GL bersyukur la jadi pompuan zaman nie where people takde la nak care sangat or terlampau judging. Kalau zaman dulu banyak nak kena jaga nanti tak laku dan tak manis kata orang tua-tua.

Owh GL bukan la nak menulis tentang peradaban, akhlak para wanita neh, sebab GL jenis happy go lucky dan mengamalkan prinsip hade aku kisah so tak ler terkesan pun kalau ada orang gedik.com ke sombong ke, show off ke ahh lantak lah khenn, x kurang pon duit GL yang sentiasa kurang nih..hihihiiiiiiii

Apa yang terkesan dengan GL bila melibatkan sesuatu yang GL suka atau lebih best lagi cintai..macam makan..GL nak listkan makanan-makanan yang kunun nya pompuan takleh makan atau pantang..saje letak gambar masakan terus. GL nak tanya pendapat reader sekalian setuju ke tak setuju atau ada info lain ke untuk dikongsi.

Kacang panjang

Dikatakan kacang panjang tak elok untuk missy perempuan

Timun

Timun menyebabkan sengal sengal otak badan

Kacang bendi

Menyebabkan missy perempuan berair air..hohoh


Ikan pari

Menjejaskan hubungan seksual


Pada pendapat GL, kalau sayur tu boleh makan sebanyak mana pun yang kita nak. Alah, larat mana kita nak kunyah sayurkan sebab sayur mengandungi banyak fiber dan air yang buat kita sangat full. Mungkin processed food atau perasa (MSG, garam, gula) yang buat badan sakit.

And go easy on fish, I mean sea fish sebab kandungan mercury yang tinggi. So, sampai di sini je,
anyone ada info menarik untuk dikongsi, please do so.

P.S I love you - GL pantang gak....... pantang nampak!!!