Thursday, February 2, 2012

My pregnancy 101

It's definitely an ups and downs experience
Ups bila baby buat something and down
bila ada manusia2 kejam yg "buat" aku
I would like to put my experience in points
Easier...

First trimester
- Week 7 & 8, pening kepala yang teramat2
x pernah experienced this kind of headache before
minyak cap kapak x jln, panadol x jln, tido x jln
mandi x jln, massage x jln....apa pon x bolehhh

- Week 9, asthma teruk smp pegi hospital amik
nebulizer 5x, kau mampoo??!! x jalan hokayy, last2
belakang tapak tangan aku ditebuk utk masuk ubat hyrocot
ke amende ntahh...dengan darah aku diambil konon2 utk lab test
tapi ape kebendenya la hoi doctor oii amik lagi darah kunun2 darah aku
bercampur darah dr vena kava??pastu kau tak reti nak buat ape dah
ko jolok idung aku ngan alat ala2 CTG nak tgk pergerakan nadi..
apakah??aku rasa cam nak mati dah tgk graf2 tu naikkk kemudian mendatar
flat mcm org dah mati...tanjat gegirl, pastu doctor tu panggil med. doctor
ehhh bukan ko pon doctor gak ke??ape kess??
Dapat mc 2 hari, mak aku
siap amik cuti jagakan aku..suap aku makan, lap2 badan aku sebab aku lsg
takleh gerak..terbaring cam org lumpuh, nasib baik mak aku duduk
dekat..kalo aku setuju amik umah kat presint 5 tu tak ke haru?
orang yg paksa aku bkn jaga aku cam mak aku jaga pon
tanggung sendiri jahs semua..muka masam mencuka

mak....
TERIMA KASIH MAK, KASIH MAK MMG MEMBAWA KE SYURGA
"baby, we owe a lot from nanny"

-week 10-week 12 asik muntah2 tahap air terjun punya
aku paling takleh bau masakan kantin, yuckkkk sgt2
aku x suka benda yg aku suka dulu mcm sayur, ayam, dan
nasik except yang mak aku masak
tu pon nasik tu mesti berlaukkan ikan sahaja!!xnk sayur2..
kt tempat keje aku opt for laksa dan kalau takde laksa
makan roti/kueh/biskut jee
aku agak lemah time ni, nak senyum pon tak larat

pendek kata 1st trimester aku adalah
asthma, muntah dan pening

Second trimester
- Elok2 je aku second trimester tu malam hari raya
aidilfitri..kena attack lelah pulak dalam pagi buta tu
nak balik Kuantan umah laki..malam tu gi hospital amik neb
dulu balik hospital laki aku suruh tido dulu dan dia kemaskan baju
bajan aku utk dibawak balik kampung..amboii baik nye time tu
terharu aku tgk dia caring gitu..siap bawak bantal busuk aku
dan selimut
supaya aku boleh baring dlm kete, walaupun sakit aku
mmg rasa selesa..
see kalo aku sakit tp ada org lg sakitkan emosi aku
aku jd bertambah parah 
THANK YOU, HUSBAND..I WISH THAT U CARE LIKE THAT FOREVER

- hari raya pertama smp ketiga, org beraya aku lak terlantar kat tingkat atas
mak mertua aku siap masakkan healthy food utk aku supaya cepat baik
yg aku xleh lupa sup burung (quail)..err soup kott?? kalo goreng bole
pretend as if aku makan ayam..haaaaa laki aku bawak naik keatas bilik
aku mkn atas katil jer, aku igt kalo dia x tunggu mmg aku buang burung tu
bukan aku x hargai tapi aku geli makan sup burung!! tapi laki aku bak warden
penjara tunggu aku makan, terpaksa aku makan jugak slowly smp abis
air lak air susu kambing warm..

malam aku ade turun gak takkan nak terperap aje dlm bilik
mak mertua urutkan tulang belikat dan belakang
mmg serasi aku ngan urutan dia, x sakit lsg tp rasa berkesan
sbb aku boleh bernafas dengan lancar
TRIME KASIH MUMMY, SEMOGA MUMMY SEHAT SMP BILA2
hari keempat sehat dahhh boleh huha huha siap gi salon
wat treatment da potong rambut selama 3 jam!

- Balik dr raya tu aku mmg sehat walafiat, kerja x pernah mc
ada ape aktiviti jer aku leh menjoyah menjoin ngan gembiranya
kursus sepelesok KL pon aku pegi drive sendiri
sampai semua org ckp aku ni superwoman hahaha

- Aku wat exercise mcm knee push up, wall push up
chest press, half squat, leg raise..cardio lak harap
berjalan dan naik tangga jahs

*Second trimester adalah plg sehat & mengumbirakan

Third trimester sambung esok lak ah
penat lak jari menulis




Wednesday, February 1, 2012

Aduhainye punnn!!

Salam dan namaste
Layan poster ni dulu sebagai mukadimah
No 1 dah, no 2 dah dan
no 3 Insya Allah akan menyusul beberapa
hari lagi...



Dalam masa 5 hari lagi
insha Allah anak aku akan tengok dunia
tak sabar tauu rasee nak pelok cium anak sendiri
WALAUPONN aku takot nak beranak
aku sgt chicken utk benda2 tajam cam gunting ke jarum
ke hapee
ehh bukan aku mintak utk c-zer
tp bkn ker kalo beranak normal
ade jugak jahit2 pastu? (ye x semua kan)

Skang nih aku tgh aktifkan diri dengan
berjalan dan naik tangga, nasib baik
natural keje aku camtuh
lif pon tarak
pk positif...hikmahh tu
dan yang paling best aku masih drive
sendiri pegi keje
dan apa2 hal semua aku urus sendiri
sorang2
sedeyyy tp harap2 anak aku pon
jenis boleh berdikari besar nanti
takde mengharap orang baru leh hidup
baru leh bergerak
dah la lelaki
kena macho dan tau jaga diri
yang penting tak menyusahkan dan menyakitkan
hati orang

Waktu2 skang aku tgh sakit
sakit pinggang yahamat, sakit vontot membawa ke
area crotch huhuhu
tumpah jugak kadang2 air mata nie menahan
tp aku gagahkan jugak
yang aku x tahan adalah manusia yg asik mendera
emosi aku, suka agaknye tgk aku jadi teruk!!
takpe doa ibu mengandungkan mujarab dan
cepat dimakbulkan
aku akui..sungguhh!!
ada org sakitkan hati aku dalam2 dan
aku mintak Allah balas apa yg sepatutnya
tgk2 diaa....hmmmmm
x paham aku aku tgh sarat mengandung pon
dia boleh buat aku mcm tu as if aku sihat
walafiat..mmg takde hati perut lsg!

Emosi lak aduhainyee punnnnn!!
Okla pls doakan proses kelahiran anak
aku cukup lancar dan selamat
Semoga aku tabah hati dan jd berani kena
seluk/diinject/dijahit dan di segala-galanya

Untuk penduduk2 W.P KL, Putrajaya
dan Labuan..
Selamat Hari Wilayah!!
Korang ingat ke tak lagu wilayah yang baru??
Aku ingat!!
Ehhh